De Vilcabamba vallei, EcuadorVilcabamba, een klein dorpje in het Andes gebergte van Ecuador, staat internationaal bekend vanwege de onderzoeken naar de gezonde bevolking. De vallei waar dit dorpje ligt noemt men dan ook de vallei van het lange leven (Valle de longevidad). De berichten dat de inwoners tot wel 140 jaar oud zouden worden bleken achteraf overdreven. Alhoewel nu blijkt dat de inwoners van Vilcabamba niet significant ouder worden dan de mensen in de rest van de wereld, blijven ze wel veelal gezond en fit tot op hoge leeftijd. Hier zijn in de loop der tijd verschillende oorzaken voor gegeven.


Zo is het water in Vilcabamba bijzonder rijk aan mineralen in de ideale verhoudingen voor de mens. Ook bezitten de veelal biologisch geteelde groenten in de vallei een hoge concentratie aan antioxidanten, onder andere vanwege de ligging vlak bij de evenaar. Het klimaat in de vallei, wat je het beste kan omschrijven als een eeuwige lente, wordt ook genoemd als een reden voor de goede gezondheid van de ouderen. Net zoals hun actieve maar stressvrije levensstijl die ze tot op late leeftijd aanhouden. Maar een van de belangrijkste redenen voor hun goede gezondheid is hun dieet.


De maaltijden in Vilcabamba zijn van oudsher dan ook voornamelijk vegetarisch. Ze eten wel eieren en af toe verse kaas, maar vlees wordt alleen bij feesten gegeten. De dagelijkse voeding bestaat uit granen, groenten, fruit, zaden, noten, bonen en eieren. Alles wordt lokaal en op biologische manier geteeld. De maaltijden bevatten dan ook een stuk minder calorieën dan een standaard Westerse maaltijd.


Maar zoals altijd verandert er veel als een bevolking in aanraking komt met de Westerse wereld. De nieuwe generatie krijgt steeds meer een Westers voedingspatroon, en zo zie je op vandaag ook hier steeds meer mensen die kampen met overgewicht. Maar het ontspannen gevoel dat je krijgt als je in dit dorpje bent, zie je toch ook terug bij de inwoners. De goede mentale gezondheid van de inwoners komt mede door een andere reden waarom Vilcabamba bekend is, de San Pedro cactus.


In de omgeving van Vilcabamba kun je nog enkele ‘curanderos’ (geneesheren) vinden. Ze staan bekend vanwege hun rituele gebruik van de San Pedro cactus, waar ze een psychedelisch drankje van brouwen. Dit drankje wordt al duizenden jaren gebruikt in Peru als geneesmiddel. Deze traditie maakt geen onderscheid tussen lichaam en geest, zoals in het Westerse medische model. Dat is een reden waarom de Westerse medische wereld maar beperkt succes heeft bij de behandeling van veel mentale geestesziektes. Dat deze eeuwenoude medicijnen kunnen helpen bij de behandeling van tal van emotionele en psychologische problemen wordt ondersteund door steeds meer wetenschappelijk bewijs.


Vilcabamba watervalSan Pedro cactusVoordat je aan een ceremonie onder leiding van een sjamaan (geneesheer) meedoet, moet je eerst zo’n twaalf uur vasten. De ceremonie, die de hele nacht duurt, is een ervaring die niet in woorden is uit te drukken. Het drankje van de San Pedro cactus is onbeschrijflijk vies en het citroenschijfje dat je bij het drankje krijgt is heerlijk om na het drinken in te bijten. Daarna hebben wij de hele nacht bij een kampvuur buiten in de natuur doorgebracht met nog 2 andere personen. Na deze onvergetelijke nacht voel je je ’s morgens weer als herboren.
Voor deze medicijnen goed te laten werken zijn de omgeving waar je bent en je geestelijke gesteldheid van essentieel belang. Dus als je ooit in de regio komt en je hebt interesse in deze medicijnen, laat je dan goed begeleiden door iemand die je vertrouwd en neem de tijd om deze ervaring te verwerken. Blijf het liefst nog enkele dagen na de ceremonie in de vallei ontspannen.


Goede reis!!