FenegriekFenegriek is een plant uit de bonenfamilie, het is een van de oudste cultuurgewassen en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Azië. De oude Egyptenaren waren al bekend met de medicinale eigenschappen van fenegriek en beschreven deze al in de Papyrus Ebers die werd opgesteld rond 1550 voor Christus.

Fenegriek plantenVan de fenegriek plant kunnen zowel de bladeren als de zaden gebruikt worden. De bladeren zijn gedroogd en vers te gebruiken, vers worden ze meestal verkocht als microgroenten, de planten worden dan geoogst als ze zo’n 15 centimeter lang zijn. Je kunt de bladeren onder andere gebruiken in salades, in wok gerechten, in soepen of ze toevoegen aan een pannenkoek om een Indische methi-paratha te maken. De bruin gele fenegriek zaden hebben een licht bittere smaak en een aroma wat doet denken aan curry. Voor de beste smaak doe je de fenegriek zaadjes eerst licht roosteren voordat je ze tot een poeder vermaalt met een vijzel.

Fenegriek heeft vele toepassingen in de kruidengeneeskunde. Zo zorgt fenegriek er onder andere voor dat de bloedsuikerwaardes na een maaltijd minder snel stijgen, wat er voor zorgt dat er minder insuline nodig is, en tevens bevordert fenegriek de werking van de insuline. Dit is allemaal gunstig voor mensen met diabetes type 2.

Fenegriek bevat ook fyto-oestrogenen wat de reden is dat fenegriek werkzaam is bij allerlei vrouwen kwaaltjes zoals problemen met de menstruatie en menopauze. De oude Egyptenaren gebruikten fenegriek onder andere om de bevalling op gang te brengen. Vanwege deze eigenschappen kun je beter geen fenegriek gebruiken tijdens de zwangerschap maar tijdens de bevalling kan het verlichting bieden en na de bevalling wordt fenegriek geadviseerd om de melk productie te bevorderen.

In de sportwereld wordt fenegriek veel gebruikt als een prestatiebevorderend supplement. De oude Romeinen waren hier al mee bekend en gaven fenegriekzaad aan de gladiatoren zodat ze sneller sterker en zwaarder werden. Fenegriek heeft meerdere gunstige eigenschappen die de prestaties bevorderen. Zo bevat fenegriek het fytonutriënt diosgenine, dit stofje is de grondstof voor de meeste farmaceutische steroïden. Fenegriek zorgt ervoor dat er meer testosteron beschikbaar is in het lichaam.

Ontkiemd fenegriekzaadOok is fenegriek zeer rijk aan eiwitten die van een goede kwaliteit zijn, deze natuurlijke eiwitten zijn een veel betere keuze voor bodybuilders dan veel van de synthetische eiwitten die op de markt zijn. Een andere reden is het hoge ijzergehalte van fenegriek, wat ervoor zorgt dat het bloed meer zuurstof naar de spieren kan transporteren. Tevens zorgt fenegriek ervoor dat de ontstekingsreactie na een training wordt verkleint wat zorgt voor sneller herstel en het zorgt voor een hoger energieniveau.

Zoals je leest is fenegriek een goed kruid voor de sportwereld, maar het heeft nog veel meer gunstige eigenschappen, hieronder staan er een aantal op een rij,

  • Fenegriek bevat de vitamines A, B1, B2, B3, B6, B11 & C.
  • Fenegriek bevat de mineralen ijzer, koper, mangaan, magnesium, fosfor, zink, calcium, kalium, selenium.
  • Fenegriek stabiliseert de bloedsuikerspiegel en bevordert de werking van insuline.
  • Fenegriek helpt in het verminderen van klachten die te maken hebben met de menstruatie en menopauze.
  • Fenegriek bevordert de prestaties bij sport en bevordert de aanmaak van spiermassa.
  • Fenegriek heeft een cholesterol verlagende werking.
  • Fenegriek biedt bescherming tegen onder andere maag en darm kanker.
  • Fenegriek bevordert de spijsvertering en ontgift de lever.
  • Fenegriek verzacht de keel en werkt als een hoestmiddel als je er een kruidenthee van maakt.
  • Fenegriek heeft een positieve werking bij allerlei problemen met het spijsverteringskanaal.