HaverHaver is een graansoort die al 4000 jaar geleden werd verbouwd door de mens als voedingsmiddel en veevoeder. Het is een graansoort die op grond met weinig voedingsstoffen, waar andere graaansoorten niet gedijen, kan worden verbouwd. Haver wordt wereldwijd gebruikt en was vroeger voor veel mensen de basis van de voeding. Haver heeft een hoge voedingswaarde en bevat allerlei gezonde stofjes wat haver tot een uitstekend voedingsmiddel maakt.
 
Haver kan ook worden gegeten door mensen die lijden aan glutenintolerantie (coeliakie). Granen bevatten gluteneiwitten, deze worden tijdens de vertering afgebroken tot kleinere bestanddelen, de zogenaamde peptiden. Deze peptiden veroorzaken bij ongeveer 1 op de 50 mensen een chronische ontsteking van de dunne darm, waardoor voedingsstoffen onvoldoende worden opgenomen. De peptiden die haver bevat geven geen negatieve reactie zoals de peptiden van tarwe, gerst en rogge. Daarom is haver veilig voor de meeste mensen die lijden coeliakie.
 
Haver bevat veel vezels die ervoor zorgen dat het slechte cholesterolgehalte daalt. Daarnaast bevat haver ook nog een speciale soort vezels, de zogenaamde beta-glucanen. Er zijn veel wetenschappelijke studies die aantonen dat deze beta-glucanen een extra verlagend effect hebben op het cholesterolgehalte. Deze studies tonen aan dat als mensen met een te hoog cholesterolgehalte dagelijks een kom havermout eten, hun cholesterolgehalte tot zo'n 20% kan dalen. Dit is zeer belangrijk omdat met elk procent dat je cholesterolgehalte daalt de kans op hart en vaatziekten met 2% afneemt. Deze vezels zorgen er ook voor dat het risico op aderverkalking drastisch afneemt wanneer je dagelijks haver op het menu hebt staan.
 
De beta-glucanen die haver bevat zorgen er ook voor dat je immuunsysteem veel beter kan reageren op bacteriële infecties. Haver zorgt ervoor dat de bron van de infectie sneller wordt gevonden door de witte bloedlichaampjes en het verbeterd hun vermogen om de infectie te bestrijden. Dus als je je dag begint met een ontbijt dat haver bevat wordt de werking van je immuunsysteem direct verbeterd.
 
Ontbijt met haverHaver is ook een goed middel tegen brandend maagzuur. Oorzaken van brandend maagzuur kunnen onder andere zijn ongezond eten, teveel eten of alcohol, cafeïne en frisdranken. Als je last hebt van brandend maagzuur geeft het eten van een lepel haver vaak al een oplossing. Dit is veel beter dan het nemen van een Rennie tablet, want een bijwerking van deze tabletten is gasvorming wat weer brandend maagzuur als gevolg heeft.
 
Nog een aantal van de vele voordelen voor de gezondheid van haver op een rij:
 
  • Haver is een goede bron van de mineralen mangaan, magnesium, molybdeen, fosfor, koper, chroom en zink.
  • Haver bevat de vitamines  B1, B8 en E.
  • Haver is een goede bron van vezels en proteïnes.
  • Haver kan worden gegeten door mensen met glutenintolerantie.
  • Haver verlaagt het slechte cholesterolgehalte.
  • Haver regelmatig eten verkleint het risico op hart en vaatziekten.
  • Haver verbeterd de werking van het immuunsysteem.
  • Haver is een goed middel tegen brandend maagzuur, een lepel haver brengt direct verlichting.
  • Haver vermindert het hongergevoel.
  • Haver verhoogt het energie niveau.
  • Haver eten verkleint het risico op hartfalen.
  • Haver stabiliseert de bloedsuikerspiegel.
  • Haver vermindert het risico op type 2 diabetes.
  • Haver biedt bescherming tegen verschillende vormen van kanker.
  • Haver beschermt kinderen tegen het ontwikkelen van astma.

2019 Gezond eten met Ed   Alle rechten voorbehouden   Website, tekst & foto's door Ed