Shii takeDe Shiitake paddenstoel komt van oorsprong uit Azië waar de paddenstoel al eeuwenlang als delicatesse wordt gezien, maar inmiddels is de paddenstoel wereldwijd ontdekt als een lekkernij. Er zijn geschriften gevonden in China uit de tijd van de Song-dynastie (960-1279) waarin de teelt van de shiitake wordt beschreven. De shiitake wordt traditioneel op blokken hout gekweekt maar tegenwoordig in de commerciële teelt gebruikt men ook allerlei houtsubstraten.


Buiten dat deze paddenstoel een delicatesse is, bezit hij ook vele medicinale eigenschappen die in Azië al eeuwenlang wordt benut. Men gebruikt de shiitake bijvoorbeeld in China en Japan om de griep en verkoudheid mee te behandelen. De uitgebreide antivirale eigenschappen van de shiitake zijn uitgebreid gedocumenteerd. Zo heeft deze paddenstoel onder andere effect bij besmettingen met Herpes simplex1, HIV (aids) en Influenza (de griep).


Shii take kieuwenExtracten van shiitake-mycelium, de schimmeldraden die onder de grond groeien, hebben in verschillende onderzoeken laten blijken dat ze sterke anti-tumor eigenschappen hebben. Ze zorgen voor het gecontroleerd afsterven van cellen in een tumor.


In Nederland is de Shiitake in veel supermarkten vers en gedroogd te koop. De gedroogde shiitake, die een sterkere smaak heeft, wordt in de Aziatische keuken vaak als smaakmaker aan soepen toegevoegd. De makkelijkste manier om de verse shiitake te bereiden is om ze in zijn geheel te bakken. Doe dit op hoog vuur met de deksel op de pan om de meeste smaak te behouden. Als de shiitake in de pan in zijn eigen vocht wordt gekookt wordt de smaak van de paddenstoel meer vleesachtig. De gebakken shiitakes vormen een goede basis voor veel gerechten. Door ze aan een gerecht toe te voegen zoals gekookte rijs of groenten ontstaat een smaakvolle maaltijd.


Een medicinale paddenstoel die als een delicatesse wordt gezien lijkt mij niet slecht om zo af en toe eens op uw boodschappenlijstje te zetten.

Nog enkele redenen op een rij:

  • Shiitake heeft een antibacteriële werking.
  • Shiitake werkt bij de bestrijding van de Candida schimmel.
  • Shiitake is effectief bij het behandelen van tumoren.
  • Shiitake heeft een antivirale werking, bij onder andere Herpes Simplex1, HIV & Influenza.
  • Shiitake kan de bloeddruk verlagen.
  • Shiitake heeft een stabiliserende werking op de bloedsuikerspiegel.
  • Shiitake bevordert het immuunsysteem, het zorgt voor een verhoogde productie van witte bloedcellen. Dit leidt tot de afvoer van afvalstoffen op celniveau.
  • Shiitake werkt als een tonicum voor de lever en nieren.
  • Shiitake heeft effect bij verschillende soorten kanker, zoals borst, lever, huid en prostaatkanker.
  • Shiitake is een bron van B-vitamines.
  • Shiitake is een bron van Selenium, waar we in de Europese voeding vaak een tekort aan hebben.
  • Shiitake die een dag ondersteboven in de zon heeft gelegen is een zeer goede bron van vitamine D.
  • Shiitake bevat lentinan. Deze stof wordt al sinds 1985 in Japan ter ondersteuning gegeven aan patiënten die worden behandelt voor maagkanker. Dit stofje activeert het immuunsysteem van de patiënt en zet het lichaam aan tot de aanmaak van meer witte bloedcellen.
  • Shiitake bevat het stofje eritadenine. Van deze stof is het cholesterolverlagende effect al een lange tijd bekend. Het heeft effect op het vetzuurmetabolisme in de lever. Tevens heeft eritadenine een sterke antivirale werking.
Verschillende namen voor de shii take paddenstoel

2019 Gezond eten met Ed   Alle rechten voorbehouden   Website, tekst & foto's door Ed