FoelieFoelie is een specerij dat net zoals nootmuskaat van de muscaatboom komt. De muscaatboom produceert meerdere malen per jaar vruchten die ongeveer de grootte van een abrikoos hebben. Het zaad dat in deze vruchten zit is de nootmuskaat en om het zaad heen zit een vliesachtige omhulsel waarvan het specerij foelie wordt gemaakt. Tijdens de oogst wordt het rode draadachtige omhulsel handmatig van de nootmuskaat verwijderd, waarna de foelie enkele dagen in de schaduw wordt gedroogd. De foelie krijgt tijdens het drogen een meer amber achtige kleur. Na het drogen is de foelie gereed voor de verkoop.


Nootmuskaat & foelieFoelie en nootmuskaat hebben een vergelijkbare smaak, de smaak van foelie is delicaat en intens maar wat minder scherp dan de smaak van nootmuskaat. Zowel foelie als nootmuskaat worden in veel verschillende recepten gebruikt. Je kan de ene met de andere vervangen in gerechten, maar foelie wordt vaak gekozen omdat het zijn amber achtige kleur afgeeft aan het gerecht. De smaak van foelie en nootmuskaat gaan ook goed samen in gerechten, als je deze twee specerijen combineert ontstaat een geheel nieuwe warme smaak zonder de scherpe randjes van beide specerijen. Deze combinatie wordt onder andere gebruikt bij de speculaaskruiden, waar behalve foelie en nootmuskaat ook gember, kardemon, witte peper, kruidnagel en kaneel in zitten.


In tegenstelling tot nootmuskaat wordt foelie meestal aan het begin van de bereiding toegevoegd, zodat het de tijd heeft om zijn smaak af te geven. Als het gerecht klaar is worden de stukken foelie eruit gevist. Je kunt ook de foelie eerst in water koken en dan dit aftreksel gebruiken bij de bereiding. Je kunt foelie onder andere goed gebruiken voor het trekken van bouillon, voor het op smaak brengen van groente stoofschotels en bij allerlei zoete gerechten.


Nootmuskaat vruchtFoelie bevat dezelfde gezonde stoffen als nootmuskaat maar het bevat hogere concentraties fytonutriënten, vitamine B2, calcium, ijzer, koper
en magnesium. Tevens bevat foelie de vitaminen A & C, die nootmuskaat in verwaarloosbare hoeveelheden bevat.


Enkele gunstige eigenschappen van foelie op een rij,

  • Foelie is een bron van de mineralen mangaan, koper, ijzer, magnesium, calcium, kalium en zink.
  • Foelie bevat de vitamines A, B1, B3, B6, B9 & C.
  • Foelie helpt bij slapeloosheid.
  • Foelie helpt bij een slechte adem.
  • Foelie bevordert het oplossen van nierstenen.
  • Foelie helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.
  • Foelie is effectief tegen de groei van kankercellen.
  • Foelie bevordert het immuunsysteem.
  • Foelie bevordert het vrijkomen van spijsverteringssappen waardoor de spijsvertering verbeterd.
  • Foelie kan concentratieproblemen verhelpen.
  • Foelie is een natuurlijk afrodisiacum.
  • Foelie lost slijmen op en biedt verlichting bij luchtwegaandoeningen.

2019 Gezond eten met Ed   Alle rechten voorbehouden   Website, tekst & foto's door Ed