KurkumaAls er één specerij is wat de titel ‘superfood’ verdient is het wel kurkuma of te wel geelwortel. Deze familie van de gemberwortel bezit veel medicinale eigenschappen, die in het Oosten al duizenden jaren worden gebruikt. In het Westen zijn de meeste mensen niet zo bekend met kurkuma, hoewel hij vaak wordt gebruikt om de bekende mosterd zijn gele kleur te geven.


Gesneden kurkumaDeze kleurende eigenschappen van kurkuma worden veel gebruikt in de voedselindustrie. Kurkuma staat dan ook vaak op de verpakking vermeld als kleurstof E100, een door de EU goedgekeurde hulpstof. Een gezond E-nummer, zelfs die bestaan!! Kurkuma kleurt in een zure omgeving geel, en in een basische oranjerood.


Kurkuma wordt veel in de Oosterse keuken gebruikt, het is onder andere het hoofdingrediënt van de bekende kerrie saus. Tevens gebruikt men in India kurkuma als conserveermiddel voor allerlei producten.


Je kunt kurkuma onder andere gebruiken als basis voor een saus/curry, met een beetje boter meekoken met de rijst of strooi het over bijvoorbeeld de aardappelen voor het bakken. Als je kurkuma combineert met zwarte peper en een beetje vet, dan wordt de kurkuma zo optimaal mogelijk opgenomen door je lichaam.


Kurkuma plantBuiten dat kurkuma een preventief beschermend effect tegen kanker heeft zijn ook de toepassingen van kurkuma bij de behandeling van kanker veelbelovend, vooral bij maag- en darmkanker. Maar zoals bij alle natuurproducten die niet kunnen worden gepatenteerd, wordt er weinig grootschalig onderzoek naar gedaan.


Nog enkele gezondheidsvoordelen op een rij

  • Kurkuma ondersteunt de lever bij het ontgiften.
  • Kurkuma gaat krampen tegen.
  • Kurkuma bevordert de eiwitvertering en vetopname.
  • Kurkuma in de voeding vermindert de kans op kinderleukemie.
  • Kurkuma verlaagt je cholesterol door de opname uit de darmen te remmen en de omzetting van cholesterol naar galzuren te stimuleren.
  • Kurkuma is effectief tegen schimmels en virussen.
  • Kurkuma is een natuurlijk antibacterieel middel en kan worden gebruikt om snij- en brandwonden te desinfecteren.
  • Kurkuma kan de groei van prostaatkanker stoppen en voorkomen. Onderzoek toont aan dat als kurkuma gecombineerd met een koolsoort wordt gegeten, dit effect optimaal is.
  • Kurkuma voorkomt trombose, doordat het de bloedplaatjesaggregatie remt.
  • Kurkuma kan de groei en uitzaaiingen van kanker voorkomen.
  • Kurkuma lijkt de achteruitgang bij MS te vertragen.
  • Kurkuma is een natuurlijke pijnstiller.
  • Kurkuma beschermt het vatenstelsel
  • Kurkuma versnelt wondherstel.
  • Kurkuma is een sterke, maar veilige ontstekingsremmer, waar de effecten vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld het medicijn hydrocortison, maar dan zonder de bijwerkingen.
  • Kurkuma kan helpen bij huidaandoeningen.
  • Kurkuma beschermt tegen ontstekingen in de darm, en kan helpen bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn. Dit beschermend effect treedt al op bij hoeveelheden die je bij een maaltijd binnenkrijgt.
  • Kurkuma is een goede bron van ijzer, mangaan, magnesium en kalium.
  • Kurkuma is een goede bron van vitamine B6 en vitamine C.Kurkuma oogst
  • Kurkuma biedt bescherming tegen de ziekte van Alzheimer.
  • Kurkuma brengt vaak verlichting bij mensen die last hebben van reuma of artritis. Kurkuma is ontstekingsremmend en beschermt tegen vrije radicalen die een belangrijke oorzaak van de ontstekingen zijn.
  • Kurkuma wordt in de Chinese geneeskunde gebruikt als een middel tegen depressie.

Pas op met kurkuma als je last hebt van galstenen want het bevordert de galsecretie en pas op bij zwangerschap want kurkuma kan in grote hoeveelheden (onwaarschijnlijk bij een maaltijd) stimulerend werken op de baarmoeder.

2019 Gezond eten met Ed   Alle rechten voorbehouden   Website, tekst & foto's door Ed