Volkoren granenGranen zijn de zaden van planten uit de grassenfamilie. Volkoren granen bestaan uit de zemelen, het endosperm en de kiem. De zemelen zijn de buitenste laag van het zaad en zijn een bron van voedingsvezels, B-vitamines, mineralen en fytonutriënten. Het endosperm is het grootste deel van het zaad en bevat zetmeel en eiwitten, evenals enkele B-vitamines. De kiem is het deel van het zaad dat de eerste scheut van de plant produceert en is een bron van B-vitamines, vitamine E, mineralen, vetten en fytonutriënten. Verfijnde granen zoals witte bloem of witte rijst, bestaan alleen uit het endosperm en verliezen tot 80% van hun voedingswaarde.

Minder verwerkt is altijd beter voor je gezondheid, maar het is niet nodig om te streng te zijn. Als je in heet algemeen gezond bent en je hebt genoeg dagelijkse beweging, ben je normaal in staat om wat verfijnde granen te zonder problemen kunnen eten. Als we bijvoorbeeld naar Azië kijken, waar een paar miljard mensen met een traditioneel dieet op basis van witte rijst leven, zien we dat zij in een goede gezondheid leven. Je kan de negatieve effecten van verfijnde granen compenseren door ze samen te eten met iets vezelrijks, zoals bijvoorbeeld peulvruchten.

Volkoren granen als hoofdbestanddeel van je maaltijd zorgen ervoor dat je niet te veel zult eten. Het hoge gehalte aan voedingsvezels zal fysiek je maag vullen wat ervoor zorgt dat je niet teveel kunt eten. Volkoren bronnen van zetmeel dragen slechts 1 calorie per gram bij, en dat in tegenstelling tot vet, dat 9 calorieën per gram bevat en vet voegt geen volume toe aan de maaltijd, wat ertoe kan lijden dat je teveel calorieën eet.

Gemalen granen worden veelal gebruikt om brood te maken. Voor het maken van brood heb je maar 4 ingrediënten nodig; meel, water, gist en een beetje zout. Het malen van de hele granen tot meel zorgt ervoor dat de calorieën per gewicht bijna 3 keer zoveel wordt, en alle andere voedingsstoffen dalen. Witte bloem heeft de vezelige zemelen verwijderd, deze zemelen bevatten nauwelijks calorieën maar veel voedingsstoffen. Door de vezels te verwijderen, worden de suikers in het tarwezetmeel gemakkelijker en sneller geabsorbeerd in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel op een vergelijkbare manier wordt verstoord als bij het eten van suiker. Witte bloem bakt in zachtere en lichte broden, maar deze hebben een tekort aan voedingsstoffen.

Het duurste ingrediënt van brood is de tijd die nodig is om een goed brood te maken. Zo moet een echt zuurdesem brood tot 2 dagen liggen voordat het kan worden gebakken. Commerciële bakkerijen versnellen dit proces van brood maken door van alles toe te voegen aan de deeg, zoals stabilisatoren, meelverbeteraars. emulgators, bleekmiddelen en andere chemicaliën. Bij veel brood voegen ze de verwijderde delen van de hele korrel weer toe aan de deeg, dit staat dan bij de ingrediënten vermeld als tarwezemelen of gekraakte tarwe. Dit wordt gedaan om het wit brood het uiterlijk van een gezond volkoren brood te geven. Je krijgt hierdoor wel extra vezels binnen, maar deze soorten brood beïnvloeden je bloedsuikerspiegel op dezelfde manier als een wit brood.

Let bij het kopen van brood dat er 100% volkoren op het etiket staat en kies de broden met de minste toevoegingen, en het is natuurlijk het beste om je eigen brood te bakken.